Pohjois-Karjalan ampumahiihdon tuki ry alkaa tukemaan lajin huippuvalmennusta

18.6.2021

Ampumahiihdon valmennuksen tehostamiseksi Pohjois-Karjalassa on perustettu ”Pohjois-Karjalan ampumahiihdon tuki ry” niminen yhdistys 5.5.2021 Joensuun ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa pidetyssä kokouksessa. Yhdistyksen kotipaikka on Kontiolahti. Yhdistyksen tehtävänä on mahdollistaa taloudellisesti huippu-urheilun vaatima valmennustoiminta päivittäisvalmennuksen osalta Kontiolahdessa ja Pohjois-Karjalassa.

Kaisa Mäkäräisen lopetettua kilpailu-uransa lajissa on meneillään sukupolven vaihdos. Viime talvena menestys ei ollut odotettu. Kun saimme tietoon, että huippuvalmentaja Anatolii Khovantcev olisi käytettävissä valmentajana, Suomen paras ampumahiihtäjä Tero Seppälä kääntyi Esa Haapalan puoleen toivoen, että Khovantcev saataisiin valmentamaan Kontiolahteen ja tukemaan hänen ja Heikki Laitisen valmennusta kohti Pekingin talviolympialaisia. Asian toteuttamiseksi koottiin ryhmä, joka päätti lähteä auttamaan urheilijoita.  Eri vaihtoehtojen tarkastelujen jälkeen asian hoitamiseksi päätettiin perustaa oma yhdistys.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Esa Haapala ja hallituksen jäseniksi Sanna Hämäläinen, Terhi Kettunen, Veikko Kosunen, Keijo Mutanen, Pekka Nuutinen vpj, Timo Seppälä ja Ahti Toivanen.

”Haluamme osaltamme olla palauttamassa kotimaista ampumahiihtoa maailman huipulle tuomalla Joensuun seudulla asuvaan kotimaiseen talenttiryhmään urheilijoiden kovasti toivomaa ampumataitojen erikoisvalmennusta. Uskomme, että juuri tämän kohdistetun valmennuksen avulla maailman huipputaso on tehokkaimmin saavutettavissa.  Päivittäisvalmennuksen tehostamisella tavoitellaan menestystä ensi talven Pekingin olympialaisissa ja muissa ampumahiihdon kansainvälisissä kisoissa tulevina vuosina. Yhdistyksen tavoitteena on myös tukea alueen lahjakkaimpia nuoria ampumahiihtäjiä taloudellisesti”.

Ensimmäisen toimintavuoden talousarvio on noin 51 000 euroa. Tulot muodostuvat pääasiassa kumppanuussopimuksista ja urheilijoiden valmennuskulujen omavastuista. Suurin kuluerä on 75 % työajalla olevan valmentajan palkkauskulu. Tavoitteena on myös tukea nuoria lupaavia ampumahiihtäjiä.

Yhdistys ajattelee ja kohtelee laaja-alaisesti Pohjois-Karjalassa asuvia ampumahiihtäjiä seurasta riippumatta.  Menestyvä ampumahiihtäjä on Suomen etu, Pohjois-Karjalan etu ja Kontiolahden kisojen etu. Menestys tuo katsojia kisoihin ja menestyvät urheilijat lisäävät lajin kiinnostavuutta. Maakunnan kannalta menestyvä urheilija on paras markkinoija. Tällä hetkellä ryhmään kuuluvat Ampumahiihtoliiton maajoukkueryhmän Tero Seppälän ja Heikki Laitisen lisäksi Aapo Erkkilä, Tuukka Invenius ja Otto-Eemil Karvinen, joiden lähiajan tavoitteina on menestys IBU-cupissa ja Karvisen nuorten MM-kisoissa. He edustavat neljää eri seuraa. Ryhmän työnimenä oli alkuvaiheessa ”Pohjois-Karjalan olympiaryhmä”, miehet.

Uskomme, että yhdistyksen toiminta on Pohjois-Karjalalle merkittävää. Suomalainen ampumahiihto on saatu viimeisten vuosikymmenien aikana kovalla työllä maailman huipulle. Merkittävä osa tuosta työstä on tehty täällä pohjois-Karjalassa ja Kontiolahdella, mistä osoituksena ovat täällä järjestetyt kahdet ampumahiihdon MM-kisat ja lukuisat maailman cup ja nuorten MM-kisat. Arvokisat ovat tuoneet koko maakuntaan näkyvyyttä ja matkailueuroja, mutta ennen kaikkea kohentaneet maakunnan brändiä ja vetovoimaa. Yleisö ja media seuraavat kotimaisia huippuja ja tulevat menestyksen myötä yhä laajemmalla joukolla katsomaan kisoja.

Yhdistys pyrkii yhteistoimintaan alueen muiden toimijoiden kanssa.

Tero Seppälän ja Heikki LAitisen kommentit

”Olemme todenneet, että pelkkä maajoukkueleirityksen tuoma valmennusapu ei riitä siihen, että voisimme nousta kansainvälisiksi menestyjiksi lajissamme, eli 10 parhaan joukkoon. Tarvitsemme ammattitaitoista valmennusapua päivittäisharjoittelumme laadun parantamiseksi. Anatolii Khovantcev on yksi maailman parhaista ampumahiihtovalmentajista. Olemme tosi innoissamme ja nyt on aika laittaa 100% peliin menestymisen eteen. Anatolii on suunnitellut meille ohjelman korkeanpaikan leirityksineen, mitä noudatamme.”

Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäen viesti

”Suomen Ampumahiihtoliiton osalta voin mielihyvin todeta, että on erittäin hyvä asia, että aktiivisesti ja oma-aloitteisesti pyritte toimimaan Suomen ampumahiihdon eteen Pohjois-Karjalassa. Joulukuussa 2020 hyväksytty Suomen Ampumahiihtoliiton strategia 2026 painottaa alueellisen toiminnan tärkeyttä ja merkitystä.  Pohjois-Karjala on määritellyn itäisen alueen keskiössä. Toivomme, että seurat ja ampumahiihdon ystävät yhteistyössä pohtivat ja miettivät edellytyksiä lisätä niin päivittäisvalmennusta kuin lasten ja nuorten kehitystason mukaista valmennustoimintaa alueella.

Hankkeenne painottuu huippu-urheilunpäivittäisvalmennuksen kehittämiseen. Kontiolahden ampumahiihtostadion on Suomen ainoa A-lisenssin omaava ampumahiihtokeskus tällä hetkellä, jonne Suomi voi hakea kansainvälisiä arvokisoja. On luonnollista, että nimenomaan huippuampumahiihtäjämme harjoittelevat vaativissa olosuhteissa. Liiton valmennusryhmien osalta olemme mielellään yhteistyössä huippu-urheilun päivittäisvalmennukseen liittyen. Päävalmentaja, yhdessä muiden liiton valmentajien kanssa koordinoi valmennusta ja toivomme, että yhteistyön kautta saamme maajoukkueen urheilijoille ja mahdollisesti myös muiden tyhmien urheilijoille valmennuksen lisäarvoa.”

Urheilijat ja valmentaja

Voit tutustua yhdistyksessä toimiviin urheilijoihin ja valmentajaan alla olevien linkkien kautta.