Urheiljoiden yhteenveto kaudesta 2022-2023

17.4.2023

Otto-Eemil Rovaniemen viestissä. Kuvat: Juuso-Valtteri Kivimäki

Urheilijoiden yhteenveto kaudesta 2022-2023

Viimeisetkin kisat ovat tältä kaudelta ohi ja on aika hengähtää ennen harjoittelun jatkamista menestyksen eteen. Kansallinen ampumahiihtokausi päättyi Rovaniemen ampumahiihdon SM-kisoihin, joissa tiimin urheilijat saavuttivat 4 mitalia. Tämäkin kausi oli melkoista vuoristorataa urheilijoille, matkaan mahtui hyviä suorituksia ja keittymistä useilla eri osa alueilla ja haasteita kuormituksen ja terveyden kanssa. Tulevaa harjoituskautta ajatellen urheilijoilla sekä Anatolilla on selkeitä ideoita, kuinka parantaa harjoittelua entisestään ja kuinka edellisten kauden haasteet voitaisiin paremmin välttää. Ensimmäiset palaverit Anatolin kanssa tulevasta kaudesta on pidetty, joten odottavaisin ja innokkain mielin kohti tulevaa!

Kiitos teille kaikille tukijoille, jotka mahdollistatte ampumahiihdon huippuvalmennusta täällä Pohjois-Karjalassa!

Tero:

Minun kilpailukausi 2022-2023 päättyi kuunvaihteessa Inarin hiihdon SM-kisoihin. Hyvin sai kaikki jäljellä olleet voimat kulutettua, kun sunnuntain matkana oli 50km Suomen rankimmalla ladulla. Kokonaisarvosanaksi kaudestani annan 8-. Ensimmäistä kertaa urani aikana sairastelut vaikeuttivat merkittävästi kilpailemista. Edellisen koronavuoden muulta maailmalta hyvin tiukasti suojautuminen oli ilmeisesti heikentänyt vastustuskykyä. Kolme täyttä maailmancup viikkoa jäi väliin ja se heikensi paljon kokonaiscupissa pärjäämistä.

Talven tavoitteena oli kolmen parhaan joukkoon sijoittuminen jossakin MC/MM kilpailussa. Se ei vielä täyttynyt, vaikka muutaman kerran olin kisan aikana jo tiukasti podium taistelussa mukana. Parhaat onnistumiset tulivat yhteislähdöistä MM-kisoissa 10. ja Holmenkollenin maailmancupissa 8. Tällä hetkellä suurin menestystäni rajoittava tekijä on ollut osumatarkkuus. Sen eteen tehtiin todella paljon töitä jo koko viime harjoituskausi, mutta kuten alkutalven tulokset osoitti, homma ei kilpailuissa toiminutkaan uusilla säädöillä. Makuuammunta saatiin Anatolin kanssa kuosiin viikko ennen MM-kisoja, mutta pystyammunnan kanssa oli vielä paljon vaikeampaa ja se vaikutti jo pääkoppaankin. Kesken MM-kisojen vihdoin ongelmiin löytyi helpotusta ja taulut alkoi kaatua! Varmasti haastatteluistakin näki ilmeestäni, miten taakka tippui harteilta. Loppukausi olikin sitten aivan eritasoista meininkiä, kun ilo ja usko omaan tekemiseen löytyi.

Kausi toi paljon oppia ja muistutti, mitä kaikkia asioita voi tehdä paremmin. Kenties kesäksi saadaan tiimiin mukaan uusiakin kavereita kehittymään. Pystytään sitten ottamaan menestystäkin laajemmalla rintamalla!

Nuorille ampumahiihtoleiriä yhdistyksen toimesta on myös suunniteltu ja toivottavasti sellainen toteutuu jo ensi kesänä. Jatkumoa tarvitaan ja täällä olosuhteet on kehittyä vaikka maailmanluokan tähdeksi. Valtavan iso kiitos kaikille sponsoreille ja muille mukana olleille. Arvokisamitali tavoitteena työ jatkuu kohti seuraavaa kautta.

 

Otto-Eemil:

Kausi oli iso pettymys alkukauden kohtalaisista suorituksista huolimatta. Ylirasitustilan takia se oli myös tosi lyhyt ja päättyi minun osalta jo ennen uutta vuotta. Kevään SM-kisoissa kävin vielä kokeilemassa menoa viestissä, josta tuli hopeaa.

Ammunta meni eteenpäin myös tänä vuonna ja siihen olen tyytyväinen. Viimeisten viikkojen aikana on näkynyt valoa tunnelin päässä, kun olo alkaa olla palautunut. Nyt nautin viimeisistä lumista lapin auringossa ja sitten kohti uutta kautta.

                                             

Ville-Valtteri:

Loppukausi oli osaltani haastava, sillä sairastuin kauden pääkisoissa, nuorten mm:ssä. Kerkesin hiihtää siellä vain yhden henkilökohtaisen matkan, jossa tuli liikaa sakkoja, joten en päässyt omaan tavoitteeseeni. Nuorten EM-kisat oli pari viikkoa ennen MM-kisoja ja siellä normaalimatka onnistui hyvin ja sijaksi tuli 13. Kun tauti oli selätetty, tuli SM-kisat Rovaniemellä ja ne meni hyvin, onnistuin voittamaan pikamatkan nolla-ammunnalla. Sen jälkeen lähdin Bodeniin, Ruotsiin sotilaiden MM-kisoihin. Siellä taso oli kova ja pikakisan sijoitukseksi jäi 34. 

Kokonaisuudessaan kausi oli armeijavuoteen ja kesän sairasteluihin nähden hyvä, sillä käteen jäi kolme suomenmestaruutta, IBU-cup pisteitä, nuorten-EM top 15-sijoitus sekä paljon kokemusta!

 

Aapo:

Kaudesta jäi hyvin ristiriitaiset mietteet. Haastavan viime kauden jälkeen on hienoa, että pystyn jälleen kilpailemaan ja suoritumaan hyvin myös kisoissa. Myös alkukauden hyvät yksittäiset suoritukset ja ammuntavarmuuden kasvaminen merkittävistä lämmittää erityisesti mieltä. Ensimmäistä kertaa pystyin ampumaan kisan ilman sakkoja ja toistamaan tämän useassa kisassa. Kuitenkaan tätäkään kautta en pysynyt ehjänä ja terveenä, mikä jätti todella paljon hampaankoloon. Tulevaa kautta ajatellen opin, mitä kroppani vaatii ja uskon että tämän kauden haasteista on mahdollista oppia ja välttää ongelmat tulevaisuudessa. Hyvillä mielin ja motivoituneena uutta kautta kohti!

 

 

Aurinkoisin terveisin,

Aapo, Otto-Eemil, Tero ja Ville-Valtteri

 

 

Tero Rovaniemen kisoissa. Kuvat: Juuso-Valtteri Kivimäki